Нужни въпроси и отговори в избирането на масло за мотора

car parts

Всеки един собственик на първи лек автомобил е стъпил пред спорната тема какво масло да подбере. В този конкретен момент е възможно да се довери на няколко източници за напътствие – автосервизи, интернет, приятели и така също подценяваните, а и в доста случаи ненамерени наръчници за експлоатация на Автомобила. Ще Ви поднесем необходимите наставления, понеже правилният избор е доста от значение за коректната работа и дългото и безпроблемно съществуване на двигателя.

Какво реално е вискозитет на моторното масло? Това е индикация за гъстотата на маслото. През зимата е правилно да карате с по-ниско вискозитетен лубрикант, което ще гарантира по-удобен старт на двигателя, тъй като ще коства по-малка мощ от автомобилния двигател заради по-малкото съпротивление при движещите се части. По-гъстите моторни масла са предназначени за по-високи натоварвания и температури. 

Какво показват числата и буквите при отделните масла? Главното число показва студеният вискозитет на маслото, а следващото число вискозитет при високи температури. Буквичката W, която ги разделя идва от “Winter” (“Зима” – превод от английски език). 

Каква е разликата между минерални и синтетични моторни масла? Минералните моторни масла са основни, създадени за обработката на суров петрол. Те се използват главно при остарели автомобили, при чиито мотори са много силно износени. Синтетичните масла са обновени основни с прибавки (детергенти, дисперсивните агенти, антиоксиданти, модификаторите на триене и т.н.). Те са по-стабилни на големи температури, щадят по-ефикасно двигателя на автомобила, разполагат с по-малка летливост и по-трудно се окисляват. Съществуват и масла от полусинтетика, те са средния вариант между главните. 

Как точно да различим истинското масло от менте? За съжаление, пазарът на автомобили е залят от имитиращи продукти с недоказан първоизточник, които е възможно да нанесат поражение на здравето и работните показатели на вашата кола. Мъчно ще бъде на начинаещ потребител да ги различи, но налице са редица фактори, и те е нужно да подозрение и съмнения. Главният е цената на моторното масло. Дори и да е на промоция, сумата не трябва да е твърде ниска в сравнение с останалите оферти на пазара. В същото време преглеждайте и оценките за магазина, който я продава. 

Каква марка двигателно масло да си изберем? Намерете моторно масло първо според строгите изисквание на производителя, а примерно бонус фактор е хубаво да приемете и референциите от другите автомобилни водачи, които имат направени преки впечатления от употребяването. 

Вижте още: евтини акумулатори

admin

View more posts from this author